KADIN HAKLARI NELERDİR-Yasal düzenlemeler 08.03.2013 |
 |
Bilindiği gibi Dünya kadınlar Günü etkinliklerinin çıkış noktasını ve temsili başlangıcını 8 Mart 1857 tarihi olarak kabul etmekteyiz.Nedeni ise o gün ABD de de yüzlerce tekstil işçisi kadının olumsuz yaşam ve çalışma koşullarını protesto etmek için greve gitmiş olmasıdır.
Bu gün bu haklar ülkeden ülkeye ve bölgeden bölgeye hatta ülkemizde bile şehirden şehre değişkenlik göstermektedir. Ancak Ülkemizde kadınların gerçek haklarına kavuşmasının ve önlerinin açılmasının, Avrupa dan bile çok önce ATATÜRK ile başladığını ve bunun ülkemize yaptığı katkıları bir kez daha altını çizerek belirtmek gerekir. Özellikle 17 Şubat 1926 tarihli Medeni kanun ve sonrasındaki 1936 tarihli kadınların seçme ve seçilme haklarını veren yasalar ile kadınlarımıza yasal hakları Dünya dan çok önce verilmiştir.
Gelinen aşamada Avrupa Birliği çabalarının da etkisi birçok yasal düzenleme de yapılmıştır. Bu kapsamda kadınların yasal hakları nelerdir aşağıda aktaracağım..;
Kadınların korunması ile ilgili düzenlemeler son halini 2002 ve 2005 tarihli değişen ceza kanunlarımızda yer aldı. Sonrasında ise 4320 sayılı Ailenin korunması yayası ile ve sonrasında 6284 sayılı Kadına şiddetin önlenmesine dair yasalar ile yeni hak ve düzenlemelerde getirildi.
6284 sayılı AİLENİN KORUNMASI VE KADINA ŞİDDETİN ÖNLENMESİNRE DAİR KANUN neler getirmektedir;
1-Kadın eğer şiddete uğruyor ise öncelikle yetkili makamları ( Polis-Jandarma- Savcılık veya Aile Mahkemesine ) başvurarak bu şiddetin belgelenmesini sağlayabilir ve aile mahkemesinden de bazı tedbir kararları aldırabilirsiniz. Şiddet söz konusu ise bu makamlar öncelikli olarak mağdur kadının raporunu aldıracaktır. Raporun adli tıptan alınmasını da isteyebilirsiniz…
2-Bu kanun kapsamında yapılan başvurular ücretsizdir. Ayrıca avukat tutmaya gücü yetmeyenler bunu belgelendirdiğinde Barolar tarafından ücretsiz avukat teminide yapılmaktadır.
3-Söz konusu başvuruları bulunduğunuz yerdeki mahkemeler yada ilgili birimlere yapabilirsiniz. Yaşadığınız yerde yapma zorunluluğunuz bulunmamaktadır.
4- Aile Mahkemesi hakimi, tedbir ile ilgili kararları sadece talep üzerine dahi – belge olmadan alabilmektedir…
5-Bu tedbirler nelerdir:
Kadın koruma altına alınabilir- İşyeri değiştirilebilir- Çocuklarına kreş temin edilebilir- Ortak konuta aile konutu şerhi tapuda işlenebilir-Kimlik bilgileri dahi gerekir ise değiştirilebilir- Uygun barınma yerleri temin edilebilir- Maddi yardımda bulunulabilir- Şiddet uygulayan kişiye uzaklaştırma, konut ve işyerlerine yaklaşmama kısıtlamaları getirilebilir- Kadına karşı telefon ve mesaj atma yasağı da getirebilir.-çocuklar ile kişisel ilişkileri yeniden düzenleyebilir-Şiddet uygulayanın silahı varsa el koyma kararı verebilir- Medeni yasadaki nafaka ve tazminat ile ilgili haklarda dava yolu ile kullanılabilir-
Korumu süresi 6 aydır. bu süre , bittiğinde yeniden uzatılabilir. Polis ve ya jandarma tarafından ayda en az bir kez mağdur kadın ziyaret edilerek tedbirlerin uygulanıp uygulanmadığı denetlenir.
Tedbir kararına uyulmaz ise bu kişiler hakkında 15-30 gün arasında hapis cezası verilir.
ŞİDDETİ ÖNLEME VE İZLEME MERKEZİ yasaca kurulmuş olup bu kurum denetlemeleri de yaptığı gibi, psikolojik-mesleki-hukuki ve sosyal danışmanlık hizmetleride vermektedir.
Kadın sığınma evi olan yerlerde kadınlar barınma yemek gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilmekte ve de harçlıkta alabilmektedir.
MEDENİ YASADAN KAYNAKLANAN HAKLARDA BULUNMAKTADIR;
Evlenme ve boşanma ile ilgili düzenlemeler oldukça kapsamlıdır. Bu yasalar ile kadın ve hakları korunmaktadır. Tazminattan, nafakaya, evlilik süresi içindeki kazanımların paylaşılmasından, altın takıların kadınlara ait olmasına kadar bir dizi uygulama kadınlar lehinedir.
Aile hakimi, zor durum kalan kadın eş için birçok yetkiye sahiptir ve birçok tedbir kararına karar verebilir. Örneğin alacakların tahsilini bir kısmının eşe yapılmasına dahi karar verebilir.
TÜRK CEZA KANUNUNDAKİ DÜZENLEMELER;
Bu yasadaki düzenlemeler sıklıkla değişse de kadının ve özellikle çocuk yaştaki kadınların vücut bütünlüğünün korunması, mağdur edilmesi durumunda ciddi cezalar söz konusudur. Cinsel saldırı – cinsel taciz suçları ağır şekilde cezalandırılmaktadır.
Önemli bir ayrıntı 15-18 yaş gurubundaki kadınların rızası ile cinsel ilişkiye girilmesinin suç olmamasıdır. Rıza dışı ise ağır cezalara tabidir. 15 yaşından küçüklere yönelik her türlü cinsellik, rıza taşısa dahi suçtur. Çünkü bunların yaşı nedeni ile rızalarının olmayacağı veya olayın farkındalığında olamayacakları kabul edilir.
Bunların yanı sıra önceleri suç kabul edilmeyen ancak toplumun değişmesi ile değişen birçok suç türü de yaşama girmiştir. Bazı yasal uygulamalarda değişmiştir. Örneğin artık bekaret kontrolü sadece hakim kararı ile yapılabilmektedir. Kadına yönelik birçok suç türünde de yeni yasal düzenlemeler varsa da bunların ayrıntılarına girmiyoruz ve çoğu zaten şikayet üzerine savcılıklarca düzenlemeleri yapılan suçlardır.
|
|
|